Featured Posts

Natuurkoffer: 'Ik weet nu weer hoe lavendel ruikt'


KRUININGEN - In de natuur komen ouderen die slecht ter been zijn eigenlijk nooit meer. Daarom moet de natuur maar naar binnen worden gehaald. Dat is het idee van het IVN, een instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Die bedacht daarom de natuurkoffer. De koffer ging in Zeeland voor het eerst open in Zorgcentrum Ter Weel in Kruiningen.

Naar het originele bericht>>

Knuffels In de koffer is van alles te vinden: teksten van liedjes over de natuur, knuffels van dieren en een bak met bladeren om in te woelen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Allemaal om de ouderen weer in gesprek te laten gaan over vroeger. Volgens Stella Venema van IVN is dat goed voor deze mensen. ''Mensen voelen zich rustiger, hebben vaak een herinnering aan vroeger. Dat is wat we willen, dat mensen zich na zo'n sessie fijner voelen. Dat doet dit met de mensen.'' Achter de geraniums Dat beaamt Marjolein van de Houte, van de dagbesteding van Ter Weel. ''Mensen die gaan ver van de natuur afstaan. Ze zitten in hun kamertjes, met de gordijnen meestal dicht, hebben vaak kunstplanten en komen weinig buiten. Ik vind het belangrijk als je mensen toch lekker naar buiten kunt laten gaan, maar dat is niet altijd mogelijk. Op deze manier kunnen we de natuur toch weer dichtbij brengen.''

Vrijwilligers Bij Ter Weel heeft medewerker dagbesteding Van de Houte een cursus gevolgd bij het IVN. Daarnaast werken ze intensief samen met vrijwilligers, die geïnteresseerd zijn in de natuur, om samen de activiteit met de natuurkoffer te verzorgen. Meer plekken Het is de bedoeling dat de natuurkoffer op korte termijn in meerdere Zeeuwse verpleegtehuizen wordt geïntroduceerd. De activiteit is ook bestemd voor groepen ouderen die dementeren.

Bron: Omroep zeeland

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
lente dementie_edited
kinderen dementie klein_edited
Zomer Dementie fruit_edited
markt dementie foto 4_edited
Tuinieren dementie_edited
herfst dementie_edited
Hollands landschap dementie 3_edited
winter dementie 7_edited