Featured Posts

Tuin gereed voor activiteiten

In de vorige blog spraken we al over de nadere voltooiing van de belevingstuin van Huis Ridderspoor in Hilversum, een kleinschalig woongebouw voor mensen met dementie. Het plein is inmiddels omgetoverd tot echte tuin waarin je heerlijk kunt vertoeven. Gelukkig konden we genieten van een lange nazomer met echt zomerse temperaturen. En dit is dan ook volop gedaan. Ook de dag gasten van het ontmoetingscentrum beleven vele mooie momenten in de tuin en vinden het bijvoorbeeld erg leuk om te helpen met het onderhouden van de tuin. Van eenvoudig vegen en onkruid tussen de tegels vandaan halen tot het helpen met verplanten of oppotten.

Kortom al volop activiteiten en plezier. Maar toch ontbrak er nog iets. Met name voor de bewoners die al verder in hun dementie zijn kunnen er nog een aantal elementen aan toegevoegd worden. Maar ook om de tuin nog meer te laten ondersteunen bij activiteiten. Dus hoog tijd om hierin ook stappen te gaan zetten en het gesprek aan te gaan met de begeleiders van het huis. Zowel begeleiders die actief zijn in de zorg voor de bewoners als voor de gasten van het ontmoetingscentrum.

Eigenlijk was onze vraag heel simpel. Aan welke activiteiten denk je die je graag samen met de mensen in de tuin of voor de tuin zou willen doen. En de vervolgvraag, welke dingen mis je in de tuin om dat te kunnen ondersteunen. Er komen dan toch weer verrassend mooie ideeën naar voren.

De top drie:

  • Een stevige werkbank onder het rokers afdak met een bankschroef voor de mannen. Een werkbank die ook voor mensen in de rolstoel goed bereikbaar is en waar goed geholpen kan worden met allerlei klusjes. Goed in het zicht en uitnodigen tot activiteit en daarmee ook het gevoel van het ertoe te doen te bevorderen.

  • Een schommelbank waar je even met een bewoner of gast rustig kunt zitten en schommelen. Op deze manier kun je op een eenvoudige en ontspannen wijze een intens contactmoment creëren met een rustige ontspannen beweging. Natuurlijk moet er gedacht worden aan een borging dat dit alleen onder begeleiding kan. De ondergrond is namelijk erg hard.

  • Meer elementen voor geluid (muziek), spel (bewegen) en voelen. Met name voor mensen die verder in de dementie zitten zijn dit prima manieren om hen een veilig en prettig moment van beleving te geven omdat het in het hier en nu is. Dus iedere reactie is goed. Gedacht werd aan een belevingspad op de wand met diverse voelelementen zoals bijvoorbeeld mossen, twijgen en houten schijven. Een trio van verschillende muziekelementen zoals nylon snaren spannen zoals in een harp, een aantal bamboe geluidspijpen op een rij en eventueel andere zacht klinkende elementen. Maar ook spelelementen zoals boter kaas en eieren. Dit soort elementen kunnen alleen of samen met begeleiders of met bezoekers als leuke activiteiten gedaan worden.

Het blijft van belang de invulling van de tuin dusdanig te creëren dat het zeer laagdrempelig is en uitnodigt tot iets te ondernemen. Pas dan kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de tuin. Maar ook bij het maken van de elementen kunnen de mensen met dementie betrokken worden. Maar ook het maken van versiering voor de kerst, het zoeken en kleuren van dennenappels is een mooi voorbeeld.

Gedurende de sessie werden onze gesprekspartners steeds enthousiaster en vele mooie andere ideeën kwamen naar voren. De laatste stap in het geheel is het betrekken van het bezoek zodat zij ook met hun naaste de tuin in gaan om naast het even lekker wat drinken ook andere activiteiten te gaan doen. Door deze activiteiten te doen komt er weer ruimte voor het bouwen van nieuwe mooie herinneringen aan en met de naaste. In het voorjaar 2017 gaan we onder andere hiervoor terug.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
lente dementie_edited
kinderen dementie klein_edited
Zomer Dementie fruit_edited
markt dementie foto 4_edited
Tuinieren dementie_edited
herfst dementie_edited
Hollands landschap dementie 3_edited
winter dementie 7_edited