Featured Posts

Tuin Ridderspoor nadert zijn voltooiing


Zoek de verschillen!

Op 16 juli hadden we alweer de derde inspiratie/workshop met de vrijwilligers en medewerkers van huis Ridderspoor te Hilversum. Een kleinschalig wooncomplex voor mensen met dementie. De meeste bouwwerken zijn inmiddels gereed en van de laatste zijn de contouren inmiddels duidelijk zichtbaar. Daarom was deze workshop meer gericht op de aankleding en verdere beplanting. Uitvraag via facebook en andere kanalen voor spullen die we graag zouden willen gebruiken voor de aankleding is inmiddels gedaan. Het waterornament is ook aangekocht. Er wordt geprobeerd zomin mogelijk nieuw aan te kopen. Niet alleen om geld uit te sparen, maar er zijn al zoveel spullen op de wereld (quote Jarcine Spaander, partner King Arthur groep). Dit is overigens niet vreemd voor deze organisatie. Voor de inrichting van het huis is ook veelvuldig gebruik gemaakt van tweedehands materialen en meubelen voor o.a. de inrichting. Het leuke van dit proces is dat het benodigde timmerwerk door twee vrijwilligers wordt gedaan. Ondertussen wordt er volop gebruik gemaakt van de tuin, dus wanneer er iets af is wordt het eigenlijk gelijk in gebruik genomen. Zo kunnen we gelijk zien waar we het voor doen. De dame die de beplanting en decoratie voor haar rekening neemt zoekt steeds weer manieren om de bewoners en gasten van het ontmoeting centrum hierbij te betrekken.

Zoals gezegd naderen we de voltooiing van de grotere bouwwerken die de kaders van de tuin vormen. Nu gaan we inrichten met beplanting, spelelementen die spontaan gespeeld kunnen worden, denk hierbij aan boter kaas en eieren. Maar er komt uit ruimte voor een jeu de boules baan of een ander spel met een bal. Verder komt er voldoende aandacht voor reminiscentie materialen en we gaan met een aantal buiten afbeeldingen werken. Alles is erop gericht om samen activiteiten te kunnen ondernemen in de tuin of gelegenheid creëren om op een veilige en ongedwongen manier in contact te komen,

Om dit contact verder te stimuleren zullen we ook een aantal bordjes plaatsen met vragen erop geschreven.

Hierin ligt zeker een ook een rol voor de bezoeker weggelegd. Ook hen zullen we vragen en stimuleren om tijdens het bezoek ook gebruik te maken van alles wat de tuin te bieden heeft. Natuurlijk afhankelijk van wat de bewoner wil. Maar dit kan juist het zetje zijn om een leuke en zinvolle tijd met elkaar door te brengen. Ook voor diegene die het lastig vinden om een onderwerp voor gesprek te vinden. In de tuin liggen ze voor het oprapen.

Op 3 september krijgen we volop de gelegenheid dit met de familie van de bezoekers te delen. Op die dag is er tussen 15.00 uur en 17.00 uur een familiedag in verband met het drie jarig bestaan van het huis. Binnen zal er een expositie zijn over het huis en wat de bewoners allemaal gemaakt hebben. Maar buiten zullen er ook activiteiten plaatsvinden, natuurlijk gericht op de tuin.

In september zullen we ook nog een inspiratie sessie organiseren waarbij meerdere medewerkers maar ook familieleden worden uitgenodigd. In deze sessie gaan we samen ideeën genereren om de tuin meer te betrekken in de dagelijkse of wekelijkse activiteiten. Een voorbeeld kan zijn dat na een knutsel sessie, het gemaakte op wordt gehangen in de tuin in het prieeltje. Maar ook het eenvoudige onderhoud als water geven kan hierin een rol krijgen. Maar daarover later meer.

Wij zijn blij en trots met het resultaat tot nu toe. Maar belangrijker is dat de bewoners en bezoekers er blij mee zijn. En er zijn al veel mooie complimenten gemaakt.

Het is mooi en uniek om in dit project zo intensief te mogen faciliteren en begeleiden. Zelf heb ik ook een middagje meegeholpen met de beplanting. Dit gaf mij mooi de gelegenheid om samen met de bewoners en bezoekers van het ontmoetingscentrum wat klusjes te doen in de tuin. Erg leuk en inspirerend om zo met de mensen waar we het voor doen samen te werken.

De beleeftuin De Heerlyckheid Van Het Parkhuis is een belangrijke inspiratiebron voor ons geweest, dit willen graag even vermelden.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
lente dementie_edited
kinderen dementie klein_edited
Zomer Dementie fruit_edited
markt dementie foto 4_edited
Tuinieren dementie_edited
herfst dementie_edited
Hollands landschap dementie 3_edited
winter dementie 7_edited