Featured Posts

Tuinplan presentatie op de familie avond.

Woensdagavond 15 juni mochten wij op de familieavond van Ridderspoor (kleinschalig wooncomplex voor mensen met dementie) de plannen presenteren voor de tuin. Belangrijk was om met name de familie een beeld te geven van de sfeer die we met elkaar willen creëren en hoe we dit aanpakken. Het leuke was natuurlijk dat we al een paar weken bezig zijn met vrijwilligers en medewerkers en dat er al de nodige veranderingen zichtbaar zijn. Dit was al opgevallen en we kregen alleen maar positieve reacties. Om een beetje van de toekomstige sfeer weer te kunnen geven hebben we gebruikt gemaakt van een zogenaamd mood-board. Door ook met voorwerpen te werken zoals de vlinders, het vogelhuisje en de grassen konden we duidelijk maken wat wij bedoelen met "zintuiglijk" ontwerpen. Aan de hand van de plattegrond hebben we als het ware een rondwandeling gemaakt door de toekomstige tuin. Wat er allemaal te zien, te horen, ruiken en proeven zal zijn. Maar ook te doen. Zoals spelletjes die je niet perse hoeft te organiseren maar die er gewoon zijn. Die je alleen of samen kunt doen. Maar ook muziek krijgt een plaats in de tuin.

Ook de bordjes waarop je o.a. de plantennamen kunt lezen kunnen een aanleiding zijn tot een gesprek. Kortom, zaken die het contact maken eenvoudig en natuurlijk maken.

Hoe we dit aanpakken hebben we kort uit de doeken gedaan. Een klein team van 2 vrijwilligers en een medewerker van het ontmoetingscentrum van Ridderspoor werken samen om de plannen te realiseren. Juist een klein team om echt dingen doelgericht voor elkaar te krijgen.

We doen dit in de vorm van workshops waarbij we vooraf bepalen wat we die avond als plan op tafel willen hebben liggen. Helder en overzichtelijk. In de weken erna wordt er hard gewerkt aan de uitvoering. Ieder op zijn eigen kennisgebied.

Verder hebben we gesproken over activiteiten voor in de tuin en dat ook zij als bezoeker hierin een belangrijke rol hebben. Door er een gewoonte van te maken bij een bezoek even de tuin in te gaan en een wandelingetje te maken. Stil te staan bij dingen die je interesseert of waarvan je weet dat de persoon waarvoor je op bezoek komt, er een gesprekje over te beginnen of simpelweg iets doen. Een blij gezicht is je beloning.

Alle aanwezigen waren enthousiast en vonden de tuin nu al meer sfeer hebben. En we zijn nog maar net begonnen. Een geweldige opsteker om door te gaan.

Wij kijken met een goed gevoel terug op deze avond.

Het eerste bouwwerk is gereed.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
lente dementie_edited
kinderen dementie klein_edited
Zomer Dementie fruit_edited
markt dementie foto 4_edited
Tuinieren dementie_edited
herfst dementie_edited
Hollands landschap dementie 3_edited
winter dementie 7_edited