Featured Posts

Bezoek ontmoetingscentrum De Hulst. Warm Thuis.

Vandaag een werkbezoek gebracht aan het ontmoetingscentrum de Hulst van Warm thuis in Oterleek.

Een mooie locatie in de Schermer vlak bij Heerhugowaard.

Deze locatie is gevestigd in een Stolp boerderij. Hierin is een woning voor 6 personen, een ontmoetingscentrum en een logeerhuis voor mensen met dementie. Verder zijn er op het terrein nog een drietal woningen te vinden, een stal voor de dieren een kippenren en nog een soort stal waar vroeger de trekkers etc. waren te vinden. De bebouwing omringde een mooi middenterrein waar de woningen allemaal zicht op hadden. Vanaf de dijk wees niets erop dat het hier om een verzorgingshuis ging. Sterker nog, wanneer in de zomer de parasols uitgeklapt staan waaronder de bewoners of gasten lekker zitten heeft het meer iets weg van een vakantie huis.

Dit vakantie gevoel is ook deels terecht. Op de bovenverdieping van de boerderij is dus het logeerhuis. Hier kunnen mensen met dementie voor een korte of wat langere tijd komen logeren. We mochten daar een kijkje nemen en er heerste inderdaad een vrolijke haast uitgelaten stemming.

Maar het was er ook weer geen hotel. De gasten draaiden samen met de verzorging gewoon mee in het huishouden. Zelfs onder het vouwen van de was kwamen ze niet uit, op een paar slimme heren na dan.

De gasten hadden het echt naar hun zin hier. Door het wat kortere verblijf met toch wel een wisselende gastenlijst heerst er toch een andere dynamiek leek het wel. Zeker wanneer je dit vergelijkt met permanente woongroepen.

Geen standaard openingstijden voor de dagsociëteit.

De dag- gasten komen tegen 11 uur aan. Dit betekend voor hen gewoon rustig opstaan thuis en het normale ritme volgen. Tegen koffietijd ben je in de Hulst en daarna beginnen de gezamenlijke voorbereidingen voor de lunch.

Na de afwas is er tijd voor een dutje indien gewenst of andere activiteiten. Het grote erf heeft als voordeel dat mensen er met een gerust hart op uit kunnen. Zeker wanneer het weer wat prettiger is, dan is er genoeg te beleven.

Het avondeten klaarmaken en gezamenlijk eten is ook hier een taak voor de gasten. Maar na het eten en nog een kop koffie of thee gaan ze moe maar voldaan terug naar huis. Weer een mooie dag.

De permanente bewoners runnen ook hun eigen bedoening.

Door de opzet van de bebouwing lukt het om jonge mensen met dementie bij elkaar te laten wonen. Dit zijn mensen die vaak vanuit een nog actief leven komen waarin het ritme en de gewoonte van werken nog goed in het geheugen zit. Door hun jonge leeftijd zijn zij vaak nog heel mobiel. Zij ondernemen vaker zelfstandig iets ten op zichten van hun oudere medebewoners. Natuurlijk komen jong en oud elkaar tegen op het erf. Maar dat deze leeftijdsgenoten samen een huishouden kunnen bestieren is toch wel een prettige bijkomstigheid.

De verzorging van de dieren of het maaien van het gras gebeurd ook veelal door de jongere bewoners. Dit geeft hen duidelijk een goed gevoel en worden daar blij van.

Verzorging met passie.

Wat mij wel vaker is opgevallen is dat de verzorgers voor mensen met dementie dit toch vaak vanuit een persoonlijke ervaring doen. Hierdoor raken zij tijdens hun werk maar ook tijdens het vertellen hierover zeer gepassioneerd. Steeds raak ik weer onder de indruk hoe deze zorgverleners met respect maar toch ook met plezier deze mensen bejegenen. Met oprechte belangstelling naar hen luisteren en in contact blijven met de mensen die aan hun zorgen zijn toevertrouwd.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
lente dementie_edited
kinderen dementie klein_edited
Zomer Dementie fruit_edited
markt dementie foto 4_edited
Tuinieren dementie_edited
herfst dementie_edited
Hollands landschap dementie 3_edited
winter dementie 7_edited