Featured Posts

Leren met Dementie cursus afgerond.


Vandaag hebben wij het certificaat "Leren met dementie" gekregen. Na een vijftal zeer boeiende cursusavonden mochten we dit ontvangen. Dat wat we geleerd hebben was al boeiend maar ook de mede cursisten maakten deze avonden zeer waardevol en leerzaam.

We waren als interieurontwerper wel een beetje een vreemde eend in de vijver. We zaten tussen verzorgenden, ergotherapeuten en vrijwilligers die dagelijks met deze mensen werken. Schitterend om te zien met wat voor passie deze mensen hun werk doen en veel creativiteit aan de dag leggen om het dagelijkse leven voor deze mensen met dementie een beetje beter, veiliger en prettiger te maken. Dit is geen gemakkelijke opdracht en zij maakten dan ook dankbaar gebruik om met elkaar te sparren gedurende de cursusavonden. Hun inspanningen worden regelmatig beloond met ogenschijnlijk kleine succesjes. Echter deze kunnen van zeer grote waarde en invloed zijn op het dagelijks leven van hun cliënten.

Alleen al het feit dat iemand weer zelf koffie kan zetten. Dit geeft hen echt weer het gevoel van eigenwaarde terug. Iets wat voor ieder mens belangrijk is. Trouwens, de basisbehoefte van ieder mens geld ook voor hen, een veilige en prettige omgeving, een dak boven je hoofd en iedere dag een gevulde maag. Maar ook het voelen dat je bestaat en er toe doet is voor ieder mens belangrijk. Dus wanneer je het niet meer voor elkaar krijgt om een kop koffie te zetten of een boterham te kunnen smeren geeft dit gevoel van eigenwaarde een flinke knauw. Daar wordt je verdrietig van, boos of gefrustreerd. Hoe mooi is het dan om dit stukje eigenwaarde weer terug te kunnen brengen in iemands leven.

Deze passie heeft ons gegrepen. Maar van deze gepassioneerde mensen kregen wij natuurlijk ook de vraag waarom wij juist voor deze cursus hebben gekozen. De link met interieur is niet zo heel snel te leggen. Toch wel voor ons, omdat wij er inmiddels er van overtuigd zijn dat je het leven van deze doelgroep positief kunt beïnvloeden door een voor hen veilig, comfortabel en “eigen” woonomgeving te creëren. Maar dit zal altijd hand in hand moeten gaan met de juiste bejegening.

Niet alleen de woning moet veiligheid en vertrouwen bieden, maar ook de mensen om hen heen. De verzorgenden, vrijwilligers, bezoekers etc. Daarom zijn we deze cursus gaan doen, om meer achtergrond informatie te verwerven, een bredere kennis basis. Zodat we beter begrijpen waarom mensen met dementie reageren zoals zij reageren. En hoe je dit kunt beïnvloeden. Maar ook de ervaringen van de mensen die dagdagelijks deze mensen verzorgen, activiteiten mee doen of bezoeken. Zij zijn van onschatbare waarde en een cruciale schakel in onze ontwerpen. Ook om deze succesvol te laten zijn en te laten werken.

Kortom, we zijn bijzonder trots dat we dit certificaat hebben, wat we hebben geleerd en de medecursisten die we hebben leren kennen.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
lente dementie_edited
kinderen dementie klein_edited
Zomer Dementie fruit_edited
markt dementie foto 4_edited
Tuinieren dementie_edited
herfst dementie_edited
Hollands landschap dementie 3_edited
winter dementie 7_edited