Featured Posts

Bezoek woon en zorggebouw

Deze week hebben we een bezoek gebracht aan een locatie van het Spectrum in Dordrecht, de Sterrenlanden. Het betreft een PG afdeling. De bewoners zijn mensen met dementie. De vader van Debora heeft hier een aantal jaren gewoond, dus het was leuk om hier weer eens te zijn. Voor wat betreft de verzorgenden was het een feest van herkenning. Na ruim 6 jaar kenden we ze allemaal nog. Helaas was er nog maar 1 bewoonster in leven. Op het moment van ons bezoek waren er veel bewoners die nog prima mobiel waren en ook veel liepen, waaronder onze oude bekende.

Doel van het bezoek was om in de praktijk te kijken naar de badkamer. Voor ons steeds weer een uitdaging om hier een praktisch ontwerp voor te maken en de toekomstige gebruiker(s) ervan te overtuigen dat extra ruimte echt noodzakelijk is.

Juist hier gebeuren er zeer complexe handelingen en bewegingen. Uit- en aankleden is er zo een. Stilstaan bij de wasbak met allerlei handelingen, lopen naar douche of toilet, zitten en opstaan, enz. Vloeren worden gladder tijdens het douchen. Qua stroefheid zijn de tegels vaak wel in orde, maar vooral het gevoel van veiligheid en stabiliteit wordt door een zichtbaar natte vloer minder waardoor de neiging ontstaat krampachtig te bewegen. Dit helpt niet mee in het stabiel staan of bewegen.

Het betreft hier een badkamer voor gezamenlijk gebruik. De vorm is echt rechthoekig, lang maar wat aan de smalle kant. Er is een douche inclusief zitje, een toilet ertegen over met steunbeugels. Een wastafel tegenover de deur gepositioneerd en een ruime dichte kast met opbergmogelijkheden voor de dagelijkse spullen.

De verzorgers die de bewoners iedere dag helpen hebben we gevraagd waar zij iedere dag tegenaan liepen. Vaak ook letterlijk. Ook hier kwam de afmeting weer ter spraken. De ruimte uiteindelijk net iets te smal. De beugels bij het toilet moeten steeds omhoog gezet worden wanneer er iemand onder de douche geholpen moet worden. Toch is er volgens de literatuur voldoende ruimte voor. Maar wat is voldoende in welke situatie. De literatuur geeft ook aan dat er voldoende ruimte naast het douche zitje moet zijn. Onze begeleider had dan toch liever gekozen om meer ruimte voor de bewoner te hebben. Je kunt elkaar dan goed zien en dat is voor beiden prettig en belangrijk. De verzorgende ziet de reactie op het gezicht van de bewoner, water te warm of te koud, pijn, bang, boos. De bewoner ziet de verzorgende en kan zien wat er gebeurd. En kan eenvoudig oogcontact krijgen wat erg prettig is. Echter de beugels van het toilet vormden een barrière en moeten steeds omhoog gezet worden. Er moet wel iedere keer aandacht zijn om deze terug te plaatsen. Anders hebben de bewoners die zelfstandig naar het toilet gaan hier weer een probleem.

De wastafel is niet in hoogte verstelbaar. Dat wordt niet als een probleem gezien. Bewoners worden zo toch vaak wel uitgedaagd te gaan staan, maar zittend is deze ook niet te hoog. De uitloop van de kraan is lekker hoog. De verzorgenden kunnen hier prima hun handen en onderarmen wassen. Helaas zit er nog geen temperatuur begrenzer op de kraan.

Er zijn geen bijzondere maatregelen voor wat betreft de akoestiek genomen. Dit is wat jammer, de ruimte klinkt erg hard. Wat zachter praten door de verzorgers is het devies. Verlichting is helder. Geen donkere hoekjes in de ruimte. Dus voldoende overzicht. De ruime opbergkast met dichte deuren draagt hier ook aan bij.

De plussen zoals aangegeven door de verzorgenden zijn toch wel de ruime opbergkast, ruimte naast het douchezitje, de verlichting en de hoge kraanuitloop.

De minnen waren toch wel de smalle afmeting of positie toilet tegenover de douche zodat er weinig bewegingsruimte voor de verzorgers is. Positie van de douchekraan, niet handig omdat deze schuin achter het douchezitje zit dicht bij een haakse muur en het geluid.

Onze conclusie. Het is voor een architect een geweldige uitdaging om een gebouw te ontwerpen waar iedere ruimte perfect is. Hoewel het streven er wel naar is lukt het soms gewoonweg niet en zullen er compromissen gesloten moeten worden.

Helaas zien we dat de badkamer relatief vaak hiervoor gebruikt wordt. Toch komen we hier meerdere keren per dag, zeker wanneer deze in combinatie gebruikt wordt met het toilet. En dan willen we nogmaals wijzen op de complexheid van de handelingen die daar gebeuren.

We danken de verzorgers en bewoners van PG2 hartelijk voor hun gastvrijheid, tijd en uitleg.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
lente dementie_edited
kinderen dementie klein_edited
Zomer Dementie fruit_edited
markt dementie foto 4_edited
Tuinieren dementie_edited
herfst dementie_edited
Hollands landschap dementie 3_edited
winter dementie 7_edited