De uitwerking.

 

 

Project Bussum (Vivium Zorggroep)

 

Vooraf:

De transformatie van het voormalig bejaardenhuis De Essen naar een fris en eigentijds woongebouw voor drie nieuwe doelgroepen: Begeleid Wonen voor jongeren, Begeleid Wonen voor ouderen (ook met somatische klachten) en Scheiden Wonen en Zorg.

Buiten het aanpassen van bouwkundige-en installatie technische veranderingen die noodzakelijk waren om het gebouw op de doelgroepen af te stemmen, is ook de eis geformuleerd om de verdiepingen onderscheidend van elkaar te maken door het gebruik van verschillende kleuren en materialen. Woonscan PLUS is geselecteerd voor het verzorgen van het kleuren- en materialenplan, terwijl de hoofduitvoering betreffende de transformatie in handen is gegeven van AMS Advies en Ontwikkeling.

 

 

Het gebouw

Het is een gebouw uit 1994 bestaande uit vijf verdiepingen met daarin appartementen voor de bewoners, gemeenschappelijke ruimtes voor de bewoners alsmede kantoren voor het zorgpersoneel. In het gebouw is veel gebruik gemaakt van schoon metselwerk en de kleurstelling was ook uit die tijd.

Om het gebouw een fris uiterlijk te geven waarin de bewoners zich thuis kunnen voelen kwamen woorden als huiselijk en warmte als wens naar voren. Maar ook het zorgpersoneel wilden graag een werkomgeving waarin het prettig is om te werken.

Door in gesprek te gaan met de afdelingshoofden en de facility manager kregen we een goed beeld van de wensen op het gebied van kleur en materialen, maar ook op het gebied van dagelijks onderhoud en gebruik.  Het moest natuurlijk ook praktisch blijven in het dagelijks gebruik.

 

De bewoners

Zoals hierboven gemeld bestaan de bewoners uit drie nieuwe doelgroepen welke door het zorgpersoneel in verschillende mate begeleid worden met wonen, eten en hun dagactiviteiten.

 

De uitvoering 

De lifthallen, welke het centrale deel van de verdieping is, op verdieping 1 tot en met 3 een huiselijke uitstraling gegeven, maar ook een herkenbare identiteit. Wanneer je de lift uit stapt weet je gelijk of je goed zit.

Op verdieping 4 is de nadruk meer op wonen komen te liggen. De appartementen hebben een nieuwe keuken gekregen. Door het gebruik van de kleuren bruingrijs en paars heeft deze verdieping een sjieke uitstraling gekregen.

De gangen zijn ook fors aangepakt. Deze oogden erg donker en somber, smal en eindeloos. Door de muren in een wit tint te spuiten gecombineerd met gekleurde nissen en een onderbrekende kleur voor de tussendeuren kreeg deze eindeloze donkere gang een lichte en prettige uitstraling. Door het kleurgebruik vanuit de lifthal door te zetten in de gangen en de entree van de appartementen blijft de herkenbaarheid altijd helder.

Voor de gezamenlijke keukens hebben we gekozen voor een kleur die ook weer past bij het gekozen kleuren pallet, waarbij de “afdelingskleur” weer terugkomt in de achterwand.

De huis/woonkamers zijn in overleg met de afdelingen of meegenomen in de afdelingskleuren of gewoon rustig wit gehouden.

De begane grond tenslotte. Hier laten we subtiel alle gebruikte kleuren terugkomen. De bewonersruimten zijn herkenbaar gebleven. Maar de overig gebruikte kleuren zijn als accent terug te vinden in de entree en balieruimte.

Voor de vloeren hebben we in overleg gekozen voor vloerbedekking met een harde toplaag. In de centrale lifthallen als ook in de appartementen hebben we gekozen voor een vloer met een houten plank look. De gangen zijn voorzien van een vloer met de uitstraling van een gevlinderde betonvloer. Op de verdiepingen waarbij er ook een personeelsvleugel was hebben we twee kleurtinten gebruikt om de herkenbaarheid te benadrukken.

 

Foto's voor en tijdens de uitvoering. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het resultaat

 

DSC01761-300x199.jpg
DSC01752-300x199.jpg
DSC01745-300x229.jpg
DSC01741-300x199.jpg
DSC01711-300x199.jpg
DSC01564-300x273.jpg
DSC01667-300x199.jpg
DSC01673-300x199.jpg
DSC01697-300x199.jpg
DSC01705-300x210.jpg
DSC01547-300x199.jpg
DSC01503-300x226.jpg
lente dementie_edited
kinderen dementie klein_edited
Zomer Dementie fruit_edited
markt dementie foto 4_edited
Tuinieren dementie_edited
herfst dementie_edited
Hollands landschap dementie 3_edited
winter dementie 7_edited